ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Ο.ΣΥ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΒΛΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017




Κανονικές Άδειες

Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη μέχρι το τέλος εκάστου ημερολογιακού έτους να μας χορηγεί τις αναλογούσες στον εν λόγω έτος ημέρες Κανονικής Άδειας! Αν δεν το κάνει είναι υποχρεωμένη να μας αποζημιώσει, αν προκύπτει υπαιτιότητα δική της, με προσαύξηση 100%! 

Δηλαδή όσοι έχετε υπόλοιπα αδείας από το 2016 και πριν, τη λεγόμενη ''άδεια Παλαιάς Χρήσης'', η οποία δεν υπάρχει πουθενά σαν όρος αλλά είναι εφεύρεση της ΟΣΥ, μπορείτε να ζητήσετε να τα πληρωθείτε και η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τα πληρώσει, όσοι έχετε αντίγραφα των αιτήσεών σας δικαιούστε 100% προσαύξηση. Συνάδελφοί μας συνεχώς διενεργούν εργατικές διαφορές τις κερδίζουν και η ΟΣΥ πληρώνει.


(Απόσπασμα από πόρισμα Επιθεωρητή εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα. 


Γι αυτό μας έκανε μεγάλη εντύπωση η ανακοίνωση του Συνδικάτου στις αρχές του χρόνου (10/02/2017), η οποία μας προέτρεπε ''να μην αποδεχτούμε άδεια ανάπαυσης του 2016-2017 αν δεν εξαντληθεί πρώτα  η άδεια προηγούμενων ετών!''



Αφού ξεπεράσουμε τον  λανθασμένο, όσο και παραπλανητικό τίτλο ''άδειες ανάπαυσης''που κι αυτός δεν υπάρχει πουθενά―ο σωστός ορισμός είναι Κανονική Άδεια― και ότι  έγραφαν και για το 2016 ενώ είχαμε 2017, αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να χορηγήσει η εταιρεία σε όλους, όλες τις μέρες Κανονικής Άδειας και του 2017, ώστε να μην μείνουν νέα υπόλοιπα στο επόμενο έτος;!

Γίνεται; Υπό τις παρούσες συνθήκες όχι, είναι αδύνατον! Τότε πώς προτείνουν το ανέφικτο; 

Η περίεργη αυτή ανακοίνωση του προεδρείου, όχι μόνο δεν δίνει λύση ώστε να μειωθούν οι οφειλόμενες μέρες, αλλά προτρέπει ξεκάθαρα στη διαιώνιση του φαύλου κύκλου! 

Γιατί; Μήπως για όσα σας είπαμε ότι συνέβαιναν  παραπάνω; 

Λέτε γι αυτό να έβγαλε την ανακοίνωση το προεδρείο; 

Να σταματήσουν οι συνάδελφοι να καταγγέλλουν και η εταιρεία να πληρώνει; Μπα! 


Άδεια σχολικής παρακολούθησης τέκνου. 

Στην ΕΣΣΕ που υπέγραψε, χωρίς Γενική Συνέλευση η ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ το 2014, οι 4 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος σε κάθε παιδί, χορηγούνται μόνο αν αυτά φοιτούν σε διαφορετική εκπαιδευτική βαθμίδα!Δηλαδή είτε ένα παιδί έχει κάποιος γονιός, στο δημοτικό ας πούμε, είτε δύο, είτε τρία κλπ 4 μέρες προβλέπει η σύμβαση! (άρθρο 12 ΕΣΣΕ ΟΣΥ).

Όμως.... Βάση της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του 2008, οι 4 ημέρες χορηγούνται αυτοτελώς για κάθε παιδί! Αυτό ζητούσαμε κι εμείς από την ΟΣΥ και γι αυτό προσφύγαμε στον Επιθεωρητή Εργασίας. Εκεί αντιμετωπίσαμε την  Νομική Σύμβουλο της εταιρείας, η οποία έχει εκφέρει και σχετική γνωμάτευση επί του θέματος, στην οποία επικαλείται την πραξικοπηματική ΕΣΣΕ των ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ! 

Δηλαδή ως αντίλογο βρήκαμε την ίδια μας την σύμβαση! Ήταν σαν να μην είχαμε αντίπαλο στη διεκδίκηση του εργασιακού μας δικαιώματος  τον εργοδότη μας, αλλά το προεδρείο του Συνδικάτου μας! (Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία χρησιμοποιεί για την υπερασπιστική της γραμμή, τις Επιχειρησιακές Συλλογικές  μας Συμβάσεις! 

Έχει ξαναγίνει π.χ. όταν διεκδικούσαμε σαν υπερωριακό χρόνο το τέταρτο του παράδοσης-παραλαβής, αφού είχε καταργηθεί σαν επίδομα και δεν μας πλήρωναν, λόγω ένταξης μας στο Ενιαίο και ο δικηγόρος της εταιρείας μας έδειχνε την ΕΣΣΕ του 2008, όπου μέσα αναγραφόταν ότι υπερωριακός χρόνος λογίζεται ο πέραν του 8ωρου! Κι ενώ το ωράριο μας είναι 7:45! Τι υπογράφουν οι άνθρωποι! Παρ’ όλα αυτά το κερδίσαμε!). 

Ο Επιθεωρητής Εργασίας μας δικαίωσε πανηγυρικά αφού οι «κλαδικές συμβάσεις δεν επιτρέπεται να περιέχουν όρους δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων». Και πάλι, τι υπογράφουν οι άνθρωποι!

(Απόσπασμα από το πόρισμα του Επιθεωρητή).

Επίσης δεν ισχύουν προαπαιτούμενα που θέτει ξανά αυθαίρετα η ΟΣΥ, όπως π.χ να έχει περάσει ένας μήνας από την προηγούμενη χορήγηση της. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό! Και γιαυτό το θέμα όταν στο παρελθόν έβαζε πάλι αυθαίρετα η εταιρεία σειρά από προσκόμματα στη χορήγηση της (να μην εφάπτεται σε ρεπό, να μην χορηγείται σε απογευματινούς, βραδινούς κλπ) πάλι την είχαμε καταγγείλει και πάλι είχαμε δικαιωθεί. 

Δείτε εδώ, μαζί με την καταγγελία για τα εξοφλητικά και πως η εταιρεία συμπράττει στα παιχνίδια των προεδρείων, ώστε να μην την ενοχλούν, για να μπορεί να αυθαιρετεί συστηματικά εις βάρος μας.

Σε αυτό το σημείο να ενημερώσουμε ότι οι συνάδελφοι μας στην ΣΤΑΣΥ λαμβάνουν βάση σύμβασης 5 ημέρες για κάθε παιδί! (Άρθρο 4 ΕΣΣΕ ΣΤΑΣΥ).

Τα συμπεράσματα δικά σου. 

Μονομερής χορήγηση  Κανονικής Άδειας 

Μονομερής χορήγηση κανονικής άδειας από τον εργοδότη στον εργαζόμενο απαγορεύεται! Ούτε μία ημέρα! Δηλαδή αν  μονομερώς μας χορηγήσει η εταιρεία, χωρίς την έγκριση μας, έστω και μία μέρα κανονικής άδειας, σε ημερομηνία που δεν επιθυμούμε, μπορούμε να την καταγγείλουμε και να πληρωθούμε τις ημέρες που μονομερώς μας χορηγήθηκαν, χωρίς να χάσουμε τις αντίστοιχες μέρες της άδειας που μας χρεώθηκαν! 

Να σας ενημερώσουμε ότι  συνάδελφοι μας που κατήγγειλαν την εταιρεία για μονομερή χορήγηση Κανονικής Άδειας, φυσικά  αποζημιώθηκαν. 

Άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας παιδιού 

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται: α)Για το χρονικό διάστημα 30 μηνών από τη λήξη της άδειας λοχείας, δηλαδή 9 βδομάδες μετά τον τοκετό,(Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2004 άρθρο 8), είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα από την εργασία τους. β) Εναλλακτικά με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο (2) ώρες ημερησίως για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες και σε μία (1) ώρα ημερησίως για έξη (6) επιπλέον μήνες (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2002 –2003 άρθρο 6). 

Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας παιδιού μπορεί εναλλακτικά να ζητήσει και ο πατέρας, εφόσον δεν κάνει χρήση η εργαζόμενη μητέρα. Το μειωμένο ωράριο για τη φροντίδα των παιδιών θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και… δεν πρέπει να δημιουργεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις. 

Επίσης, ο εργαζόμενος πατέρας έχει αυτοτελές δικαίωμα και με τις ίδιες προϋποθέσεις χρήσης της άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο ή ισόχρονη άδεια) και σε περίπτωση που η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη (ΕΓΣΕΕ 2014, αρ.2). Συνάδελφοί μας κατήγγειλαν την εταιρεία για τη μη χορήγηση, κάποιοι έφτασαν στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν και η άδεια χορηγείται κανονικά. Επειδή άλλοι αγωνίστηκαν  και γι αυτό - όχι το προεδρείο. (Πιο κάτω θα δείτε το πόρισμα του Επιθεωρητή).

Έκτακτα Ρεπό 

Τα έκτακτα ρεπό δεν προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία αλλά προκύπτουν  μέσω σύμβασης ή οποία ορίζει να λαμβάνουμε ένα ανά δίμηνο πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου. Δεν αναφέρεται όμως πουθενά τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που δεν τα λάβουμε την περίοδο που ορίζει η σύμβαση, έτσι αντίθετα με τις άδειες που ο νόμος είναι σαφής και τις διασφαλίζει, εδώ υπήρχε κενό που ήρθε να καλύψει ο Επιθεωρητής του Υπουργείου έπειτα από καταγγελία συναδέλφου μας,  για τη μη χορήγηση 4 ΕΡ. Μάλιστα ο επιθεωρητής στο πόρισμα του υποχρεώνει την εταιρεία να τα χορηγήσει εντός διμήνου. 

Με αυτό τον τρόπο πλέον διασφαλίσαμε και τα Έκτακτα Ρεπό, σε περίπτωση που κάποιος  επικαλούμενος το κενό, επιχειρούσε τη μη εκπρόθεσμη χορήγηση τους. 

(Ακολουθεί το πόρισμα Επιθεωρητή, για την 100% προσαύξηση, τα Έκτακτα Ρεπό και την Άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας παιδιού). 

Επίσης, στο παραπάνω απόσπασμα από το πόρισμα του Επιθεωρητή εργασίας, βλέπουμε να υπογράφει για τη σωρεία της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων του συναδέλφου, ως εκπρόσωπος του εργοδότη, ο τμηματάρχης που του τα καταπατά. Ο τμηματάρχης που του τα καταπατά, λαμβάνει μέρος στις εκλογές του Συνδικάτου μας, ώστε να εκπροσωπεί εργαζόμενους ενάντια στις αυθαιρεσίες του ίδιου! 

Όχι μόνο αυτό, αλλά τον βγάλατε  και 5ο σε σταυρούς, με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ! (Λίγο ακόμα θα τον είχατε εκλέξει κιόλας, παραλίγο! Αλλά μην στενοχωριέστε εκλέξατε άλλους!) 

Ώπα! 

Πιάσε δεξιά,
πάτα φρένο, 
στάθμευσε, 
βάλε ηλεκτρόφρενο,
χειρόφρενο, 
σβήσε, 
κατέβασε γενικό, 
περίμενε ένα λεπτό, 
ανέβασε πάλι. 
Τώρα σκέψου… 
Αν μπορείς ακόμα! 
Υπάρχει αυτό;!
Αναρτήθηκε από: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Ο.ΣΥ. στις 7:07 π.μ.

Search